Categories :

Jakie warzywa są najzdrowsze?

O tym, że warzywa są smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, a dodatkowo dostarczają nam wiele cennych witamin i minerałów, wie chyba każdy. Zaleca się, aby dodawać je do każdego posiłku i spożywać ich minimum 400 g dziennie rozłożonych na pięć porcji. Które gatunki są jednak najzdrowsze? Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji opublikowało listę najzdrowszych na świecie warzyw. Tworząc ją, specjaliści wzięli pod uwagę kryteria, które zgodnie z wytycznymi WHO są najważniejsze dla naszego zdrowia. Jakie warzywa uznali za najzdrowsze? Podpowiadamy.

1. Rukiew wodna

Pierwsze miejsce na liście najzdrowszych warzyw zajmuje rukiew wodna, z mocą zdrowotną wynoszącą 100 punktów. Warzywo to zawiera mnóstwo witaminy C, a także prowitaminę A. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B. Jego spożywanie może więc pozytywnie wpłynąć na naszą skórę, włosy, paznokcie, a także wzrok, układ nerwowy czy układ odpornościowy. Ponadto rukiew wodna pomaga obniżać cholesterol i stężenie trójglicerydów we krwi. Zawiera potas i żelazo. Ma też właściwości moczopędne i pobudza apetyt. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu, w którego składzie znajduje się siarka. Niesamowite właściwości rukwi wodnej doceniał już Hipokrates, który nazywał ją „lekiem leków”.

2. Kapusta pekińska

Na liście najzdrowszych warzyw umieszczona została również kapusta pekińska. Warzywo to zawiera wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin. Można do nich zaliczyć między innymi witaminę C czy K. Kapusta pekińska jest szczególnie cennym źródłem prowitaminy A, która wykazuje pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci, ale także zębów. Kapusta pekińska ma też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ma wpływ na ciśnienie krwi, układ nerwowy, kostny, a także odpornościowy.

3. Boćwina

Boćwina, czyli burak liściowy jest szczególnie popularny w Polsce. Zarówno boćwina, jak i botwinka to prawdziwe bomby witaminowe. Charakteryzują się one dużą zawartością prowitaminy A, witaminy K, C a także witamin z grupy B, a szczególnie B1 i B2. Warzywo to dostarcza organizmowi również duże ilości karotenu. Jest też doskonałym źródłem potasu, żelaza i wapnia, a także białka oraz kwasu foliowego.

4. Burak ćwikłowy

Buraki ćwikłowe zawierają wiele składników, które pozytywnie wpływają na cały nasz organizm. Odtruwają, stymulują odporność i poprawiają krążenie krwi. Znajduje się w nich między innymi kwas foliowy i żelazo, które są składnikami niezbędnymi do tworzenia czerwonych krwinek. Znajdziemy w nich również witaminę C, witaminy z grupy B, a także wapń. Buraki są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga pracę jelit.

5. Szpinak

Na liście najzdrowszych warzyw nie mogło zabraknąć również szpinaku, który zupełnie niepotrzebnie wielu osobom dość źle się kojarzy. Jest on prawdziwą skarbnicą witaminy C. Zawiera również sporo wapnia, witaminę K, E i A, a także antyoksydanty. Znany jest z wysokiej zawartości żelaza. Obecne w nim luteina, beta-karoten i zeaksantyny korzystnie wpływają na wzrok. Z kolei duża ilość błonnika wykazuje pozytywne działanie w stosunku do układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że w szpinaku znajdziemy między innymi kwas szczawiowy. Dlatego zwłaszcza osoby, które zmagają się z kamicą nerkową, powinny spożywać go w ograniczonych ilościach.

6. Cykoria

Cykoria to bardzo zdrowe warzywo, które w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularne. Być może ze względu na jego specyficzny smak. Warto jednak zacząć je spożywać, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy C, K, E, A a także z grupy B. Dodatkowo cykoria jest źródłem beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, manganu, żelaza czy miedzi. Zawiera też inulinę, czyli naturalny prebiotyk, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Warzywo to ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, a także układ pokarmowy, wątrobę i nerki.

7. Sałata masłowa

Sałata masłowa nazywana też głowiastą to prawdziwa bomba witaminowa. Znajduje się w niej witamina C i E, a także beta-karoten, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A. Warzywo to zawiera też błonnik, wapń, fosfor, krzem i potas. Jest również dobrym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Dlatego polecane jest kobietom w ciąży. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Co ciekawe, sałata ma działanie uspokajające. Działa też przeciwrozkurczowo, oczyszcza organizm i wzmacnia kości. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i wspomaga trawienie.

8. Pietruszka

Kolejnym warzywem, które znalazło się na liście najzdrowszych gatunków, jest pietruszka. Należy ona do rodziny selerowatych i zarówno jej korzeń, jak i natka, mają wiele dobroczynnych właściwości. Pietruszka ma mało kalorii i jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, K czy C. Natka z kolei ma ponad trzy razy więcej witaminy C niż cytryna. Zawiera też sporo żelaza. Dlatego wykorzystywana jest w leczeniu anemii. Z kolei korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne. Dlatego może być pomocny w leczeniu kamicy nerkowej. Pietruszka oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi nerwobóle, przyspiesza trawienie i eliminuje wzdęcia. Wpływa pozytywnie również na wzrok i cerę. Znajdziemy w niej potas, żelazo i beta-karoten. Co ciekawe, pietruszka uznawana jest za afrodyzjak.

9. Sałata rzymska

Sałata rzymska swoim wyglądem przypomina nieco kapustę pekińską. Im ciemniejszą sztukę wybierzemy, tym jest zdrowsza, ponieważ ma więcej potasu, który nie tylko reguluje ciśnienie tętnicze, ale i gospodarkę wodną organizmu. W warzywie tym znajduje się sporo luteiny. Jest ono również cennym źródłem witaminy A, C, a także witamin z grupy B, dlatego pozytywnie wpływa na wzrok i układ nerwowy. Witamina A w niej zawarta pomaga zachować piękną skórę. Warzywo to dostarcza również sporo kwasu foliowego.

10. Kapusta

Na liście najbardziej wartościowych warzyw znalazła się kapusta, która jest świetnym źródłem potasu, a więc pierwiastka odgrywającego bardzo istotną rolę w kwestii regulacji ciśnienia krwi. Wtedy kiedy jest świeża, zawiera tyle witaminy C co pomarańcza lub cytryna. Co więcej, jest też doskonałym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości, witaminy A oraz witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i usprawniają pamięć oraz koncentrację. W kapuście znajduje się również fosfor, mangan, wapń, miedź i spore ilości żelaza. Ze względu na obecność witaminy K i żelaza ma ona dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego. Można ją spożywać surową, gotowaną czy kiszoną. Zarówno biała, jak i czerwona kapusta, uznawane są za bardzo zdrowe.

Dodaj komentarz